Jest najpopularniejszym rodzajem mąki. Produkowana jest z pszenicy w wyniku zmiażdżenia i zmielenia ziaren zbóż na proszek, a następnie oddzielenia proszku od osłonki ziarna, czyli otrębów. Otręby sprzedawane są oddzielnie o to one zawierają najwięcej substancji odżywczych i drogocenny błonnik. Sama mąka, biała i gładka jest źródłem jedynie skrobi i nieposkromionych ilości glutenu, który wywołuje niestrawność i zapycha jelita. Warto więc zrezygnować z popularnej mąki i spróbować zastąpić ją bezpieczniejszymi dla zdrowia zamiennikami.
Powstaje pytanie zatem: Czym zastąpić mąkę pszenną?
Wydaje nam się, że rozwiązania są w tym przypadku ograniczone i pozostawiają nam jedynie zupełne zrezygnowanie z produktów, do których wykorzystuje się mąkę. Nie jest jednak, aż tak źle. Natura wyposażyła nas w inne rośliny, które z powodzeniem wykorzystać można zamiast mąki pszennej. Sprawdźmy co to za produkty i z czym je można stosować.
Zacznijmy od tej najpopularniejszej, cieszącej się dobrą sławą – mąki migdałowej. Mąka ta powstaje na skutek zmielenia dojrzałych migdałów, jest więc, tak jak same migdały, bogata w substancje odżywcze. Zawiera nie tylko spore ilości białka i błonnika, wspomagającego procesy trawienne, ale również wiele witamin i wapń, czyli pierwiastek wspierający zdrowe kości. Stanowi również niespożyte źródło witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiednia do wypieków, cechuje się przyjemnym aromatem i smakiem orzechów.
Można ją również wykorzystywać jako panierkę czy do przygotowania makaronów. Jest ciężka od mąki pszennej, należy więc dodawać jej mniej niż mąki pszennej, inaczej ciasto może zamienić się w zakalec. Szybko jełczeje, konieczne jest więc przechowywanie jej w lodówce. Z prostego względu nie mogą jej używać osoby uczulone na migdały, są jednak inne rodzaje mąki, z których mogą oni skorzystać.
Mąka orkiszowa to zdecydowanie ten najzdrowszy zamiennik mąki pszennej
Choć wykorzystywana była w kuchni już w czasach starożytnych, obecnie przeżywa swoje drugie życie. Na uwagę zasługuje fakt, że orkisz to tak naprawdę jedna z odmian pszenicy, jednak znacznie się od niej różni. Orkisz posiada znacznie grubszą osłonkę ziarenka, co rzutowało na wybraniu pszenicy jako źródła produkcji masowej mąki. Zboże to jest niewymagające, proste w uprawie i odporne na niskie temperatury. Ponadto, oprócz białka i błonnika, bogata jest w żelazo i magnez, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i niweluje uczucie zmęczenia. Idealna do pieczenia ciast, wyrobu makaronów oraz pieczywa, zwłaszcza w przypadku tej o grubszej konsystencji.
Zdrowym zamiennikiem jest również mąka arachidowa, stworzona ze świeżych, zmielonych orzeszków arachidowych. Bogata w fosfor, wapń, białko oraz witaminy z grupy B idealnie nada się dla osób aktywnych fizycznie i zapalonych sportowców. Ze względu na delikatny orzechowy aromat i posmak będzie pasować do słodkich wypieków, ciast, ciasteczek czy mufinek, z powodzeniem można wykorzystać ją również jako panierkę. Stoi na równi z mąką produkowaną z orzechów laskowych, która również z powodu swoich aromatów najchętniej wykorzystywana jest do domowych wypieków.
Wiele kontrowersji wzbudza popularna, stojąca obok pszennej, mąka owsiana
Zarzuca się jej szkodliwość ze względu na istnieje ryzyka występowania w niej pszenicy, a co za tym idzie szkodliwego glutenu. Nic bardziej mylnego. Ziarno owsa pozbawione jest bowiem tego składnika. W dodatku prosto możemy sami przygotować sobie taką mąkę – wystarczy wykorzystać do tego płatki owsiane, które należy zmielić. Mąka owsiana w swojej konsystencji praktycznie nie różni się od swojej siostry pszenicy, jest jednak bardziej cięższa, a ciasto na niej wypieczone będzie bardziej kruche niż to przygotowane na bazie mąki pszennej.
Mniej popularne zamienniki mąki pszennej to mąka kokosowa, mąka gryczana, mąka jaglana czy ryżowa. Każda z nich ma swoje własne, niepowtarzalne właściwości, ale wszystkie z powodzeniem zastąpią swoją szkodliwą koleżankę. Odpowiednie będą nie tylko dla osób o nietolerancji glutenu, ale i wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowy tryb życia.