Czym zastąpić mąkę pszenną

0
126
mąka pszenna

Jest najpopularniejszym rodzajem mąki. Produkowana jest z pszenicy w wyniku zmiażdżenia i zmielenia ziaren zbóż na proszek, a następnie oddzielenia proszku od osłonki ziarna, czyli otrębów. Otręby sprzedawane są oddzielnie o to one zawierają najwięcej substancji odżywczych i drogocenny błonnik. Sama mąka, biała i gładka jest źródłem jedynie skrobi i nieposkromionych ilości glutenu, który wywołuje niestrawność i zapycha jelita. Warto więc zrezygnować z popularnej mąki i spróbować zastąpić ją bezpieczniejszymi dla zdrowia zamiennikami.

Powstaje pytanie zatem: Czym zastąpić mąkę pszenną?

Wydaje nam się, że rozwiązania są w tym przypadku ograniczone i pozostawiają nam jedynie zupełne zrezygnowanie z produktów, do których wykorzystuje się mąkę. Nie jest jednak, aż tak źle. Natura wyposażyła nas w inne rośliny, które z powodzeniem wykorzystać można zamiast mąki pszennej. Sprawdźmy co to za produkty i z czym je można stosować.

Zacznijmy od tej najpopularniejszej, cieszącej się dobrą sławą – mąki migdałowej. Mąka ta powstaje na skutek zmielenia dojrzałych migdałów, jest więc, tak jak same migdały, bogata w substancje odżywcze. Zawiera nie tylko spore ilości białka i błonnika, wspomagającego procesy trawienne, ale również wiele witamin i wapń, czyli pierwiastek wspierający zdrowe kości. Stanowi również niespożyte źródło witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiednia do wypieków, cechuje się przyjemnym aromatem i smakiem orzechów.

czym zastąpić mąkę pszenną

Można ją również wykorzystywać jako panierkę czy do przygotowania makaronów. Jest ciężka od mąki pszennej, należy więc dodawać jej mniej niż mąki pszennej, inaczej ciasto może zamienić się w zakalec. Szybko jełczeje, konieczne jest więc przechowywanie jej w lodówce. Z prostego względu nie mogą jej używać osoby uczulone na migdały, są jednak inne rodzaje mąki, z których mogą oni skorzystać.

Mąka orkiszowa to zdecydowanie ten najzdrowszy zamiennik mąki pszennej

Choć wykorzystywana była w kuchni już w czasach starożytnych, obecnie przeżywa swoje drugie życie. Na uwagę zasługuje fakt, że orkisz to tak naprawdę jedna z odmian pszenicy, jednak znacznie się od niej różni. Orkisz posiada znacznie grubszą osłonkę ziarenka, co rzutowało na wybraniu pszenicy jako źródła produkcji masowej mąki. Zboże to jest niewymagające, proste w uprawie i odporne na niskie temperatury. Ponadto, oprócz białka i błonnika, bogata jest w żelazo i magnez, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i niweluje uczucie zmęczenia. Idealna do pieczenia ciast, wyrobu makaronów oraz pieczywa, zwłaszcza w przypadku tej o grubszej konsystencji.

chleby

Zdrowym zamiennikiem jest również mąka arachidowa, stworzona ze świeżych, zmielonych orzeszków arachidowych. Bogata w fosfor, wapń, białko oraz witaminy z grupy B idealnie nada się dla osób aktywnych fizycznie i zapalonych sportowców. Ze względu na delikatny orzechowy aromat i posmak będzie pasować do słodkich wypieków, ciast, ciasteczek czy mufinek, z powodzeniem można wykorzystać ją również jako panierkę. Stoi na równi z mąką produkowaną z orzechów laskowych, która również z powodu swoich aromatów najchętniej wykorzystywana jest do domowych wypieków.

Wiele kontrowersji wzbudza popularna, stojąca obok pszennej, mąka owsiana

Zarzuca się jej szkodliwość ze względu na istnieje ryzyka występowania w niej pszenicy, a co za tym idzie szkodliwego glutenu. Nic bardziej mylnego. Ziarno owsa pozbawione jest bowiem tego składnika. W dodatku prosto możemy sami przygotować sobie taką mąkę – wystarczy wykorzystać do tego płatki owsiane, które należy zmielić. Mąka owsiana w swojej konsystencji praktycznie nie różni się od swojej siostry pszenicy, jest jednak bardziej cięższa, a ciasto na niej wypieczone będzie bardziej kruche niż to przygotowane na bazie mąki pszennej.

Mniej popularne zamienniki mąki pszennej to mąka kokosowa, mąka gryczana, mąka jaglana czy ryżowa. Każda z nich ma swoje własne, niepowtarzalne właściwości, ale wszystkie z powodzeniem zastąpią swoją szkodliwą koleżankę. Odpowiednie będą nie tylko dla osób o nietolerancji glutenu, ale i wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowy tryb życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here