Czym posmarować ciasto francuskie

0
278
czym posmarować ciasto francuskie

Ciasto francuskie to świetny produkt – bardzo uniwersalny, a przede wszystkim bardzo smaczny. Niby francuskie, ale jednak w Polsce bardzo popularne, zwłaszcza teraz, gdy panuje moda na odchodzenie od tradycyjnej krajowej kuchni i zastępowanie jej przepisami pochodzącymi z różnych stron świata. Takiego ciasta nie trzeba nawet samodzielnie wykonywać, by móc go użyć w różnych słodkich wypiekach bądź słonych daniach. To produkt, który od lat występuje w każdym większym i mniejszym markecie.

Nie jest zresztą drogi, dlatego przy okazji zakupów warto po niego sięgnąć i od razu schować go do lodówki – tak na wszelki wypadek. Z wykorzystaniem francuskiego ciasta powinni poradzić sobie zarówno mistrzowie kuchni, jak i totalni amatorzy, którzy z wielkim trudem przygotowują jajecznicę na boczku. Pytanie jest tylko jedno – czym posmarować ciasto francuskie, by wszystkim smakowało, a po upieczeniu okazało się chrupiące i rumiane z zewnątrz, a mięciutkie i soczyste w środku?

Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka prosta. Każdego może tutaj zgubić nadmierna ilość różnych opcji do wyboru. Bo wystarczy poszukać w Internecie różnych smarowideł nadających się do zastosowania na cieście francuskim, aby koniec końców nie mieć już zielonego pojęcia, jaki typ pokrycia rzeczywiście będzie najlepszy lub najsmaczniejszy. Czasami ograniczenia są dobre. Gdyby istniała wyłącznie jedna metoda smarowania ciasta francuskiego, każdy by z niej korzystał i wszystkim żyłoby się lepiej.

rogaliki

A tak to trzeba niestety kombinować. Zapoznawać się z tymi wszystkimi udziwnianymi przepisami, latać po sklepach w poszukiwaniu egzotycznych składników, by później stworzyć coś, czego nikt nie zechce jeść. Lepiej więc pójść w klasykę. Postawić na sprawdzone rozwiązania, które od lat wykorzystywane są przez dosłownie wszystkie panie domu. A to one znają sekret na idealne smarowidła do ciasta francuskiego. Wiedzą, czym je pokryć, by każdemu zasmakowało i by każdy po posiłku poprosił o dokładkę.

Aby przygotować odpowiednią masę dla ciasta francuskiego, należy najpierw określić się co do tego, co chce się z niego stworzyć. Czy będzie to wypiek słodki, czy może jednak danie na słono? Pierwsza opcja wymusza zastosowanie równie cukierkowego smarowidła. No to czym posmarować ciasto francuskie, aby podać je później dzieciom w ramach alternatywy dla sklepowych ciastek i przepełnionych chemią czekoladek oraz żelek? Na samym początku należy pokryć je cienką warstwą jajka. Tego kroku nie wolno pominąć. Jajko wspaniale przeniknie przez masę, nasączy ją i sprawi, że równomiernie się ona upiecze.

Odpowie także za przepiękny złocisty kolor ciasta, które dzięki temu zacznie wyglądać tak apetycznie, że każdy zechce je od razu schrupać. A co potem? Ciasto pokryte jajkiem tak naprawdę można posmarować dosłownie wszystkim. Świetnie sprawdzi się tu dżem, marmolada, ale też kajmak oraz czekolada. Tak przygotowane ciasto można raz jeszcze posypać cukrem. Co prawda w ten sposób przeistoczy się ono w istną bombę kaloryczną, ale od czasu do czasu warto pozwolić sobie na taką jedzeniową przyjemność.

ciasto francuskie

Z ciasta francuskiego można też stworzyć wyśmienite słone dania

Idealnie sprawdzą się w porze obiadowej, ale także w czasie kolacji, kiedy to każdy zaczyna mieć ochotę na coś bardziej konkretnego, obfitego i odżywczego. Słodkości lepiej zostawić na deser. Najpierw należy zapełnić żołądek czymś konkretnym i wartościowym, czyli np. pieczonym plackiem bądź taką prowizoryczną pizzą przygotowaną na cieście francuskim. A czym posmarować ciasto francuskie, aby stworzyć z niego jedno z tych dwóch dań?

Najpierw oczywiście warto je pokryć niewielką ilością jajka, które pozwoli przykleić do niego resztę składników. Dobrą bazę stworzą tutaj różnego rodzaju sosy, a zwłaszcza ten pomidorowy bądź czosnkowy. Najlepiej przygotować je samodzielnie, ale jeżeli ktoś nie ma na to czasu, może sięgnąć po gotowy ketchup lub musztardę. Na taki placek trzeba już potem nałożyć ulubione składniki i obficie posypać je serem. Upieczone ciasto błyskawicznie przeistoczy się w zdrowszą wersję pizzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here